Олександр Паливода: «Рисова галузь в області поступово відроджується»

Після втрати Криму, який володів половиною рисових систем України, Херсонщина вийшла в лідери в цьому напрямку.

Рисова галузь в області поступово відроджується – у цьому впевнений директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода, повідомляє ХЕРСОН.city.

«Нещодавно журналісти у мене цікавилися — чи експортує Херсонщина рис та чи буде робити це в перспективі. Я відповів, що про серйозний експорт говорити поки зарано — у нас не насичений внутрішній ринок. Херсонщина і Одещина разом забезпечують Україну рисом тільки на 30% від потреб. А до анексії Криму внутрішній ринок був насичений власним рисом на 70%», – розповів Паливода у Фейсбук.

Звичайно, втрата 30 тисяч гектарів рисових систем, які знаходились в Криму, створила рисовий дефіцит, який сьогодні Херсонщина потроху заповнює.

«З приємного: можу сказати, що з кожним роком збільшуються площі посіву — з одного боку, та завдячуючи сучасним агротехнологіям збільшується врожайність — з іншого, і як наслідок — збільшується валовий збір. У поточному році ми плануємо зібрати близько 45 тис. тонн — це непоганий показник, порівняйте — всього 3 роки тому в 2014 році ця цифра становила 34,3 тис. тонн. З’являються господарства, які вирощують рис на краплинному зрошенні — це більш екологічний спосіб виробництва, ніж в чеках», – зауважив Олександр Паливода.

Зупинився він і на неприємних наслідках втрати рисових систем в окупованому Криму:

«З неприємного, а точніше сказати — трагічного: доводиться визнати, що після перекриття Північно-Кримського каналу рисові системи Криму загинуть, можливо навіть назавжди. Качати в Криму воду зі свердловин для заповнення чеків — це космічні витрати. А з плином часу всі конструкції — насипи, канали — будуть руйнуватися, замулюватися, і відновити їх потім буде коштувати нереальних грошей».

Отже, зараз, на думку Паливоди, херсонські агровиробники просто зобов’язані максимально розвинути цю галузь, тим більше, що є попит, є технології, є вода. А ще тому, що особливості виробництва рису створюють більшу кількість робочих місць.

Share Button

Следите за новостями Gazeta.ks на Facebook

 

 

 

Оставить комментарий.

Уведомлять
avatar
300
wpDiscuz